Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган влезе в остър сблъсък с ОАЕ заради Османската империя

21 декември 2017, 11:19 часа • 4445 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган реагира остро на изказване на външния министър на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Абдула бин Зайед ал-Нахаян, който обвини Фахреддин паша, губернатор на Медина и командир на Османската империя през първата световна война, в „плячкосване“ на Медина през 1916 г., съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

„Тези нещастници са в делириум, за да могат без срам да кажат, че предците на Ердоган са откраднали свещени реликви от Медина и са ги донесли в Истанбул! Това се нарича опазване на това място от нашественици, а не кражба. Защита в името на мъченичеството“, каза Ердоган.

Неговият коментар дойде, след като Нахаян преповтори публикацията си Туитър от 16 декември, в която отправя критики срещу историческите връзки между Османската империя и арабските държави, обвинявайки Фахреддин паша в извършване на престъпления срещу народа по време на обсадата на Медина през 1916 г.

Постът обвинява Фахреддин паша в „кражбата на благини от народа на Медина“ и „незаконното присвояване на ръкописни артефакти от Махмудия в Истанбул с обяснението за преместване от Дамаск в Истанбул“.„Това са предците на Ердоган и тяхната история с арабите мюсюлмани“, пише външният министър на ОАЕ, предаде БГНЕС.

По време на Първата световна война Медина е била обсадена през 1916 г., след като Шариф Хюсеин от Мека се разбунтувал срещу Османската империя, заставайки на страната на британските войски. Фахреддин паша е известен като османския командир, който защитава града срещу бунта на Шариф Хюсеин, докато в Медина не влиза Абдуллах I на Йордания през 1919 г.

Дипломатическите връзки между ОАЕ и Турция се обтегнаха, след като Абу Даби подкрепи правителството на египетския генерал Сиси, което бе сформирано след преврата, който отстрани ислямиста Мохамед Морси от власт през 2013 г.

По време на разправията ОАЕ изтеглиха своя посланик от Анкара през 2013 г., след което длъжността остана вакантна в продължение на три години. ОАЕ не назначи нов посланик в Турция до 2016 г.

След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. отношенията отново станаха напрегнати, тъй като турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини страната в Персийския залив, че от Абу Даби са "финансирали преврата".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес