Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган уволни хиляди държавни служители в Турция

08 февруари 2017, 14:38 часа • 1488 прочитания

Правителството на Турция уволни още близо 4500 държавни служители като част от чистката след опита за военен преврат срещу президента на страната Реджеп Ердоган през юли миналата година. Това съобщава английската телевизия BBC.

Над 2500 души от министерството на образованието са станали жертва на уволнение, близо 900 са съкратени от жандармерията, а 88 от обществената турска телевизия TRT.

Това е поредната голяма чистка в южната ни съседка след опита за преврат. Самият Реджеп Ердоган заяви многократно, че огромна част от уволнените и осъдени държавни служители са представители на на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен. Той е смятан от Ердоган за поръчителя на опита за държавен преврат.

Гюлен пребивава в САЩ, а Анкара настоява той да бъде екстрадиран в Турция. До момента обаче властите не са представили никакви доказателства за връзката на Гюлен с извършителите на опита за преврат.

Той Гюлен твърди, че няма нищо общо със случката от миналото лято, но президентът на Турция Реджеп Ердоган настоява той да понесе отговорност за действията си.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес