Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Турция няма да се откаже от пазарната икономика

20 декември 2021, 04:00 часа • 3207 прочитания

Турция няма да се откаже от принципите на свободния пазар. Това заяви в неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той бе категоричен, че страната няма да въведе контролиран валутен режим.

"Турската икономика ще продължи да върви по своя път в съответствие с правилата на свободната пазарна икономика, както го е правила досега", заяви Ердоган на церемонията по връчване на наградите на Обществото за разпространение на науката, която се проведе в истанбулския дворец Долмабахче, предаде БГНЕС. "Твърдението, че Турция може да се нуждае от "извънредно икономическо положение и валутен борд не е вярно”, подчерта той.

"Икономическата политика, провеждана от нашето правителство, напредва изцяло в посоката, която сме определили, с изключение на цикличните колебания на валутния курс", обясни турският президент. Ердоган заяви, че правителството му ще продължи да се бори с по-високите лихвени проценти. "Не очаквайте нищо друго от мен", заяви той.

В четвъртък Турската централна банка намали основния си едноседмичен лихвен процент със 100 базисни точки от 15% на 14%. С последното намаление контролният финансов орган е понижил основния лихвен процент с 500 базисни пункта от септември насам.

Въпреки че Централната банка е независима институция, последните ѝ намаления на лихвените проценти са в съответствие с често заявяваното от Ердоган противопоставяне на по-високите лихвени проценти, с мантрата: "Ще премахнем лихвеното бреме от гърба на нашия народ".

По последни данни на Турския статистически институт годишната инфлация в Турция през ноември е била 21,31%.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес