Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Турция иска да стане глобален хъб за определяне на цената на природния газ

16 декември 2022, 16:48 часа • 1588 прочитания

С инициативите си в енергийния сектор Турция се стреми да се превърне в глобален център за определяне на референтните цени на природния газ, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.

"Нашата цел е възможно най-скоро да превърнем страната си в глобален хъб, в който да се определя референтната цена на природния газ ", заяви Ердоган на церемония по повод завършването на проект за разширяване на подземно газохранилище край Истанбул, предава Анадолската агенция.

Северозападният регион на страната Тракия, граничещ с Гърция и България, ще се превърне в особено важен център за природен газ и втечнен природен газ (LNG) с увеличаването на капацитета на LNG и подземното газово хранилище, добави той по време на събитието в област Силиври.

Ердоган заяви, че Анкара е в контакт с Москва, която е основен производител и износител на природен газ, като подчерта, че те ще предприемат необходимите стъпки за превръщането на Турция в енергиен хъб.

Подчертавайки значението на съоръженията за съхранение, предвид перспективата от недостиг на енергия, пред която са изправени европейските държави, Ердоган заяви, че с разширяването си подземното хранилище за природен газ в Силиври вече е най-голямото в Европа с капацитет от 4,6 милиарда кубически метра.

Ердоган и руският му колега Владимир Путин са обсъдили как страните да работят съвместно за изграждането на газов хъб в турския регион Тракия.

След разговори с руския си колега Владимир Путин по-рано тази година Ердоган обяви, че Анкара и Москва ще работят заедно за изграждането на газов хъб в Тракия след предложение от страна на Русия. , Анадолска агенция

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес