Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган със звучно обръщение към Турция по повод годишнината от смъртта на Ататюрк

10 ноември 2021, 12:45 часа • 2887 прочитания

Турция няма да толерира никакви атаки срещу своята териториална цялост, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган на церемония по отбелязване на 83-та годишнина от смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк - основателя на Република Турция.

„Никога няма да позволим целостта на нашата страна, оцеляването на нашата държава, единството, мира и древните ценности на нашата благородна нация да бъдат атакувани“, написа той във възпоменателната книга на Аниткабир - мавзолея на Ататюрк в Анкара.

Отдавайки почит към основателя на страната и лидера на нейното движение за независимост, Ердоган каза: „Продължаваме да разширяваме и развиваме нашата република, която вие създадохте и ни поверихте, и ще я превърнем в блестящата звезда на нашия регион и на света, въпреки враждебността в стремежите на нашествениците“.

„С постигнатите исторически успехи във всяка област, особено в образованието, здравеопазването, сигурността и индустрията, ние се движим решително към нашите цели за 2023 г.“, добави той.

Ердоган положи венец в мавзолея на Ататюрк и заедно с придружаващата го делегация участва в тържествената церемония в памет на Ататюрк.

Съгласно установената традиция, точно в 9,05 ч. местно време сирените бяха пуснати, за да отбележат точния момент на смъртта на Ататюрк, а милиони хора в цялата страна спазиха две минути мълчание, съобщи Анадолската агенция.

Битката за турска независимост започва на 15 май 1919 г., когато е произведен първият изстрел срещу окупационните гръцки сили. Постиженията на бойното поле доведоха до обявяването на независимост и основаването на Република Турция на 29 октомври 1923 г.

Ататюрк е първият президент на републиката до 10 ноември 1938 г., когато умира в Истанбул на 57-годишна възраст от цироза.

Всяка година на 10 ноември по традиция турците посещават мавзолея на Ататюрк, за да отдадат почитта си.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес