Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган се разправи с лидерите на опозиционната прокюрдска ПНД

04 ноември 2016, 09:30 часа • 1755 прочитания

Поредни масови арести и този път директно насочени срещу опозицията бяха извършени в Турция.

Задържани бяха двамата лидери на прокюрдска Демократична партия на народите (ПНД) Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг. Селахатин Демирташ е арестуван в дома си в Диарбекир, а Фиген Юксекдаг - в Анкара. Арестувани са и още девет депутати от ПНД, твърди Reuters, а според РИА Новости са задържани 16 депутати на партията. Арестуван се оказа и заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан, също член на ПНД, предаде БГНЕС.

През декември 2015 година прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Демирташ по подозрение в "престъпления срещу конституционния ред." Причината за разследването са изявленията на депутата за независимост на кюрдските райони в Турция. Подобни изявления съдът може да приеме като опит за нарушаване на конституционния ред и престъпление срещу действащия конституционен режим. Турската прокуратура поиска да осъди Демирташ на пет години затвор за разпространение на "терористична пропаганда".

В средата на април Демирташ заяви в интервю за вестник The New York Times, че президентът Реджеп Ердоган задушава свободата на словото в страната и по този начин дестабилизира ситуацията в страната и в Близкия изток като цяло. Депутатът разкритикува президента за това, че е прекъснал мирния процес с Кюрдската работническа партия (обявена за терористична в Турция). Преди това Ердоган подписа закон, позволяващ да се отнема парламентарния имунитет на депутати, след което бяха повдигнати обвинения срещу редица членове на ДНП.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес