Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган се объркал, поправят думите му от президенството

14 март 2018, 14:13 часа • 4316 прочитания

Надеждите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са, че до довечера турските сили напълно ще са обкръжили град Африн в Сирия, каза източник от турското президентство, изяснявайки произнесените по-рано от държавния глава думи, че до довечера контролираният от кюрдите град ще бъде превзет, предаде AFP.

„В речта на президента изречението „Надявам се Африн напълно да падне до довечера“ трябва да се разбира като „обкръжаването би трябвало да е приключило до довечера“, каза източникът от турското президентство в съобщение до медиите с искането да не се споменава името му.

В президентския дворец в Анкара Ердоган произнесе пламенна реч, според която до довечера Африн ще падне. „Приближихме се още до Африн. Надавам се Африн, ако е рекъл Господ, напълно да падне до вечерта“, каза президентът.

Градът е ключовата цел на започналата на 20 януари турска военна операция „Маслинова клонка“, чиято задача е да прочисти региона Африн в Северна Сирия от кюрдските „Отряди за защита на народа“(ОЗН).

Говорител на ОЗН определи думите на Ердоган като „фантазии“, пише още БГНЕС.

Припомняме, че Турция гледа на ОЗН като на терористична групировка и разклонение на забранената със закон в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). Само че кюрдските отряди бяха основната наземна сила, водила сухопътни операции срещу джихадистите от „Ислямска държава“ в рамките на действията на антиджихадистката коалиция, водена от САЩ. Противоречията за ролята на ОЗН доведоха до сериозно напрежение в отношенията между Вашингтон и Анкара.

Ердоган неколкократно повтори, че след Африн турските войски ще продължат офанзивата си срещу ключови градове, контролирани от ОЗН, чак до границата с Ирак. Сред тези градове е и Манбидж, където има и американски сили.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес