Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган пак поиска зона за сигурност в Сирия, никой не го подкрепя

28 декември 2015, 09:15 часа • 8603 прочитания

Турският президент Реджеп Ердоган огласи плановете за създаване на „зона за сигурност”, която той предлага да бъде създадена на територията на Сирия. В интервю за телевизионния канал „Ал Арабия” той съобщи, че в тази зона могат да се настаняват бежанците, които живеят в лагери в Турция и искат да се върнат в Сирия, информира БГНЕС.

„В първия етап зоната ще бъде край границата с дължина 98 км и ще навлиза навътре (в сирийска територия) на 45 км, при което ние можем да я разширим. Това ще бъде зона без тероризъм и там могат да живеят вътрешните бежанци и тези, които се намират в лагери в Турция”, смята Ердоган.

"Можем да започнем кампания за събиране на средства, които ще са необходими за реализирането на този проект. Тази сфера е много развита в Турция, можем да строим жилища според нуждите на Сирия и по този начин частично да задоволим потребностите от тях”, добави той.

Предложението на Ердоган не намира подкрепа дори сред съюзниците на страната. Както обяви в началото на месеца прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест, създаването на подобни зони „би изисквало съществени ресурс”. „Работата няма стане само с няколко патрулиращи в този район изтребителя. За защита на такава територия ще са необходими съществени ресурси на земята. А отделянето но немалки сухопътни сили пряко противоречи на стратегията, която изложи Барак Обама”.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов на няколко пъти изказа подкрепа за зона за сигурност, като изрично подчертаваше, че такава не може да има на наша територия.

Междувременно Ердоган заяви, че отношенията между Турция и Руската федерация продължават в различни области и изрази надежда, че срещите между външните министри ще продължат. „Отношенията с РФ не са напълно прекъснали. Винаги казвам, че две страни не трябва да късат дипломатическите си отношения. Ние не искаме те да се движат в негативна посока. Искаме да се отделим от това и да изграждаме отношенията си в рамките на дипломацията”, заяви турският държавен глава.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес