Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: ООН се проваля в мисията си

26 септември 2024, 23:01 часа • 586 прочитания

ООН не е в състояние да изпълни мисията си да предотвратява войни, да защитава дори собствените си служители и да държи Израел отговорен за престъпленията му. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отговаряйки на въпроси на журналисти в Турския дом в Ню Йорк.

Още: Съветник на Ердоган: Израел ще нападне Турция

„При сегашната система петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН могат да правят каквото си поискат“, заяви Ердоган. Той отбеляза, че въпреки броя на мюсюлманските държави в света, нито една от тях не е сред постоянните членове на СС на ООН. Турският държавен глава нарече срамно това, че „престъпникът, който извършва геноцид в Палестина, участва в работата на ООН“, предаде БГНЕС.

Позовавайки се на действията на Израел срещу Ивицата Газа и Ливан, той отбеляза, че „Израел е готов да превърне живота на хората от региона в кошмар в името на постигането на илюзорната си мечта“.

Още: Ердоган: Нетаняху трябва да бъде спрян с общи усилия

Президентът на Турция Ердоган каза още: „Наистина е срамно, че престъпник, който е извършил геноцид в Палестина, може да бъде под покрива на ООН. Това е предателство към паметта на бебетата, децата, майките, бащите, служителите на ООН, журналистите и много други, които бяха жестоко малтретирани. Ред, който не може да разграничи потиснатия от потисника, убиеца от жертвата и не може да се отнася към всеки от тях така, както заслужава да бъде третиран, означава, че е на ръба на разпада. Общото събрание на Организацията на обединените нации или ще се отнася към нея като към „човешко същество“, или като към „човешко същество“, или като към „човешко същество“.

Още: Ердоган: Израел разширява войната в Газа в Ливан

Във връзка с руско-украинския конфликт Ердоган изрази готовността на Турция да участва в мирната конференция за Украйна. Според него Турция подкрепя разрешаването на руско-украинския конфликт въз основа на справедлив мир. „Турция е страната, която най-много от всички желае справедлив мир във войната между Украйна и Русия. Тази война може да бъде прекратена чрез дипломация и диалог. Стига както воюващите страни, така и останалите участници да вярват, че можем да решим проблемите по този начин. За съжаление, в момента не сме близо до това“, каза Ердоган след като беше попитан за участието на Турция в евентуална мирна конференция за Украйна. По думите му Анкара продължава да поддържа контакти със страните в конфликта.

Още: Реджеп Ердоган сравни Газа със Сребреница

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес