Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Образът на ООН е срамен и тревожен

14 октомври 2024, 23:00 часа • 717 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че образът, който ООН представя, е „срамен и тревожен“ във връзка с нападенията срещу Временните сили на ООН, разположени в Южен Ливан (ЮНИФИЛ).

„Образът на ООН, която не е в състояние да защити собствения си персонал, е срамен и тревожен в името на международната система. Честно казано, чудим се какво чака Съветът за сигурност, за да спре Израел“, заяви турският държавен глава в телевизионна реч след заседание на кабинета, цитирана от АФП.

„Можете ли да си представите? Израелски танкове навлизат в зоната на ЮНИФИЛ, нападат миротворците, дори раняват някои от тях, но Съветът за сигурност на ООН просто наблюдава целия този бандитизъм от трибуната. Ето какво наричаме безсилие“, добави той.

Още: След като подари дронове на Албания, Ердоган отиде в Сърбия (ВИДЕО)

Най-малко петима миротворци бяха ранени през последните дни в сраженията между израелската армия и проиранското движение „Хизбула“ в Южен Ливан. Тези нападения бяха остро осъдени от ООН, която се позова на възможни „военни престъпления“, пише БГНЕС.

ЮНИФИЛ са разположени в Южен Ливан, за да действат като буфер срещу Израел. Тези сили, състоящи се от над 9500 войници, попаднаха под кръстосан огън между Израел и Хизбула, откакто проиранското движение откри фронт срещу Израел през октомври 2023 г.

Сега той обвинява израелските войски в „многократен“ и „умишлен“ обстрел на своите позиции. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес