Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган иска "сини каски" в защита на палестинците

19 май 2018, 09:25 часа • 2177 прочитания

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обяви за изпращането на миротворчески сили за защита на палестинците, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

"Необходимо е да се осигури защита на народа на Палестина, чиито младежи всеки ден стават жертва на терора на Израел. Условие за това е изпращането на международни миротворчески сили", каза той. Турският президент също така призова "международната общност и Съвета за сигурност на ООН да изпълнят юридическите си ангажименти по отношение на Палестина".

В Истанбул вчера (18 май) се проведе извънредна среща на Организацията ислямска конференция (ОИК). След нейното приключване беше приета декларация, в която ОИК призовава "да се въведат икономически ограничения срещу страните, които последват САЩ и преместят посолствата си в Йерусалим". В документа също така се настоява за създаването на независима международна комисия от експерти, която да "разследва престъпленията на Израел в Ивицата Газа".

В понеделник (14 май) на границата на Израел с Газа избухнаха масови вълнения, които прераснаха в жестоки сблъсъци между палестинците и израелската армия. Причината беше преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. В резултат на сблъсъците загинаха 60 палестинци, от които 26 са бойци или терористи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес