Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган говори за 14-и път пред ОС на ООН: Какво ще каже той в Ню Йорк?

17 септември 2024, 23:48 часа • 1218 прочитания

На 24 септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи 14-то си обръщение към Общото събрание на ООН (ОС на ООН), в което ще постави акцент върху опустошителните израелски атаки в Газа. Според информация на Анадолската агенция, Ердоган е присъствал на 60-ата сесия на ОС на ООН за първи път през 2005 г. като министър-председател, предаде БГНЕС.

В обръщението си към ОС на ООН Ердоган тогава заяви: „Преди всичко в общ интерес на човечеството е да има една по-активна и по-устойчива организация на ООН, която се обновява, е по-демократична и прозрачна, има способността да представлява общата воля на всички членове, е основа за разрешаване на международните конфликти, разглежда се като гаранция за световния мир и чието достойнство се прославя от всички нейни членове“, предаде БГНЕС.

Още: Реджеп Ердоган сравни Газа със Сребреница

През 2007 г. Ердоган прави обръщение пред 62-рата сесия на Общото събрание на ООН, като набляга на борбата срещу тероризма. Тогава Ердоган заяви: „Актът на тероризъм в което и да е кътче на света е престъпление срещу човечеството, насочено срещу всички нас. Осъждам тероризма, който не познава граници, и като министър-председател на страна, която лично е изпитала болезнения опит на тероризма, отново призовавам за солидарност и по-ефективно сътрудничество в борбата срещу тази заплаха за цялото човечество“.

Още: Ердоган ни заби нож в гърба, а ние се оказахме слабаци: Глас от Русия

На 64-ата сесия на Общото събрание на ООН, на която присъства през 2009 г., Ердоган обърна внимание на необходимостта от реформиране на структурата на ООН. Заявявайки, че ефективността на ООН трябва да се повиши, за да се установи справедлив глобален ред с участието на всички, Ердоган каза: „Това е много важно: „Вярваме, че една демократична, прозрачна, справедлива и ефективна ООН със засилена представителност ще допринесе в по-голяма степен за световния мир и стабилност. Организацията на обединените нации трябва да стане по-ефективна институция в областта на изменението на климата, устойчивото развитие, борбата с бедността, равенството между мъжете и жените, правата на човека и защитата на човешкото достойнство. Напълно подкрепяме инициативите за реформи в тази насока. Но реформата на системата на ООН не може да се счита за успешна, ако не се реформира и Съветът за сигурност“.

Още: Ердоган с категорично изявление: Крим трябва да се върне на Украйна

При обсъждането на регионалните въпроси на 66-ата сесия на Общото събрание на ООН през 2011 г. Ердоган обсъди предизвикателствата в Сирия, Либия, Сомалия и Палестина и отбеляза, че несправедливата окупация на азербайджанските територии от години трябва да приключи. „Никога не е приемливо карабахският конфликт да остане нерешен по този начин и политическа и морална отговорност на всички нас е да намерим решения на международните проблеми, преди те да са станали гангренясали.“

Още: Ердоган ще прочиства турската армия

През 1991 г. арменските военни окупираха Карабах, територия, международно призната като част от Азербайджан, и седем съседни региона. През есента на 2020 г. Азербайджан освободи няколко града, села и населени места от арменската окупация по време на 44-дневни сблъсъци. Войната приключи с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

Ердоган продължи да критикува ООН и на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, която се проведе миналата година. Споделяйки мислите си по въпроси като борбата с тероризма, ислямофобията и расизма, Ердоган засегна и руско-украинската война, палестинския въпрос и събитията в Източното Средиземноморие.

Още: Ердоган призова ООН да реагира на "окупационната политика" на Израел

На 24 септември президентът Ердоган ще се обърне за 14-и път към 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, като основна точка в дневния ред на речта му ще бъдат атаките на Израел срещу Газа. Ердоган ще призове международната общност да се противопостави на израелските атаки. По време на срещата на върха турският президент ще проведе и срещи с държавни и правителствени ръководители. Очаква се Ердоган да говори в първия ден от 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес