Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган чака Асад да направи крачка към диалог

07 юли 2024, 15:07 часа • 1994 прочитания

"В момента, в който Башар ал-Асад направи крачка към подобряване на отношенията с Турция, ние ще отвърнем на този подход", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти по време на обратния си полет от Германия, предаде Анадолската агенция. 

Ердоган подчерта готовността си за възстановяване на отношенията със Сирия. "Ще отправим покана към Асад. Искаме да върнем турско-сирийските отношения обратно към същата точка, както в миналото", каза Ердога. 

Думите му идват на фона на случая от миналата седмица, в който сирийски гражданин изнасили 7-годишно момиче в тоалетната на пазара в турския град Кайсери, което предизвика гнева на хората от градчето. Турците станаха неуправляеми, палеха, биеха и чупеха имуществото на чуждите граждани наред. Недоволството обхвана и други градове, които също се разбунтуваха.

Междувременно в северната част на Сирия, която е под контрола на турската армия, обстановката също се нажежи и сирийските граждани започнаха да нападат турски камиони. Организираха се антитурски протести и подпалиха турския флаг. ОЩЕ: Расте напрежението между Турция и Сирия: Опозиционер на Ердоган видя руска връзка (ВИДЕО)

Иран му е важен съсед

Говорейки за отношенията с Иран, Ердоган подчерта значението на историческите и културни връзки между двете страни. 

"Иран е важен съсед, с когото имаме исторически, културни връзки. Очаквам връзките между Турция и Иран да се развият в положителна посока през новия период", каза той.

Турция настоява Израел да спре с кланетата в Газа

"Израел трябва да спре да настоява за продължаване на тези кланета и да сложи край на тези нечовешки атаки", каза президентът Ердоган.

 Ердоган също изрази загриженост относно регионалните амбиции на Израел, заявявайки: "Израел трябва да се откаже от намерението си да разпространява конфликти в региона". ОЩЕ: Израел атакува училище в Газа (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес