Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП отряза 70 млн. евро, предвидени за Турция и пренасочи част към Сирия

02 октомври 2018, 16:56 часа • 1488 прочитания

Европейският парламент (EП) реши да съкрати със 70 млн. евро предприсъединителните средства, предназначени за Турция, тъй като условията за подобряване на върховенството на закона в страната не бяха изпълнени. Решението беше прието с 544 гласа "за", 28 гласа "против" и 74 "въздържали се".

През ноември миналата година ЕП и Европейският съвет решиха да поставят в резерв 70 млн. евро от предприсъединителните средства за Турция (70 млн. евро бюджетни кредити за поети задължения и 35 млн. евро бюджетни кредити за плащания), при условие че "Турция постигне измерими и достатъчни подобрения в областта на правовата държава, демокрацията, правата на човека и свободата на печата, съгласно годишния доклад на ЕК". В годишния си доклад за Турция обаче, публикуван на 17 април 2018 година, ЕК отбеляза, че "Турция значително се отдалечава от Европейския съюз, по-конкретно в областите на правовата държава и основните права и чрез отслабване на ефективния контрол и баланс в политическата система".

Поради тези причини поставените от бюджетния орган условия не са били изпълнени, подчертават евродепутати. Съответно те подкрепят проекта за коригиращ бюджет 5/2018, в който ЕК предлага прехвърлянето на 70 млн. евро, предназначени за Турция, за укрепване на Европейския инструмент за съседство. Това ще се постигне чрез бюджетни кредити, които да обхванат действия, свързани с миграционния маршрут през Централно Средиземно море и да изпълнят част от ангажимента на ЕС за Сирия, както и да увеличат хуманитарната помощ с 35 млн. евро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес