Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елитът на ислямските духовници поиска образование за борба с екстремизма

25 февруари 2015, 19:22 часа • 21432 прочитания

По време на конференция срещу тероризма водещи ислямски духовници от цял свят призоваха за образователни реформи срещу религиозния екстремизъм, предаде БГНЕС.

Участниците в срещата в свещения град Мека призоваха мюсюлманските лидери да преразгледат религиозните послания в образованието.

Препоръката е част от изявление, което излезе след тридневната конференция, организирана от базираната в Мека група от неправителствени организации "Световна мюсюлманска лига".

"Борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм не противоречи на исляма. Тероризмът няма религия и родина и да се обвинява исляма, че стои зад него е несправедливо и грешно", се казва още в изявлението.

В началото на конференцията Ахмед ал Таиб, който е великият имам на университета "Ал Азхар" в Кайро, заяви, че джихадистите възприемат заблудена формулировка на религията. Той допълни, че училищата и университетите трябва да противодействат на това.

Припомняме, че днес излезе вторият брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо". И този брой е с огромен тираж - 2,5 млн. копия. Предишният брой още може да се намери по будките във Франция. Той беше отпечатан в невероятния тираж от 7 млн. екземпляра при предварително обявени 3 млн.

Преди атентата срещу редакцията на френското издание то излизаше в тираж от няколко хиляди копия.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес