Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екзекутира ли Иран бивш зам.-министър с британско гражданство, обвинен в шпионаж?

13 януари 2023, 11:41 часа • 1460 прочитания

Екзекутиран ли е иранският бивш зам.-министър на отбраната Алиреза Акбари - това е големият въпрос за Ислямската република, който външният свят си задава от вчера.

Възможно е съдебната система да е изпълнила смъртната присъда на Акбари, ако се съди по съобщение в иранската държавна медия "Джам е Джам". Тя съобщава, че режимът е обесил британско-иранския гражданин сутринта на 12 януари. Други държавни медии или официални лица обаче не са потвърдили новината, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който следи протестите в Иран.

Преди това, на 11 януари, съдебната власт обяви, че е осъдила Акбари на смърт по обвинения в шпионаж. Свързаната с Иранската революционна гвардия информационна агенция Tasnim News Agency публикува статия, в която подробно се описват обвиненията, че бившият министър е предоставял информация на британските разузнавателни служби. В материала се намеква също, че Акбари е предал данни, които са помогнали на Мосад да убие висшия ирански учен в областта на ядрената енергетика Мохсен Задех край Техеран през ноември 2020 г. Бившият министър отричаше всички обвинения.

Семейството на Акбари, който е с двойно гражданство, разкри пред BBC Persian, че властите се готвят да го екзекутират. Съпругата му Мариям каза, че семейството е било поканено на „финална визита“ в затвора.

„Това е политически мотивиран акт от страна на варварския режим, който проявява пълно незачитане на човешкия живот“, коментира в Twitter външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли. Преди това от външното ведомство заявиха пред BBC, че оказват подкрепа на близките на Акбари и че са повдигнали въпроса с присъдата му пред иранските власти.

Вече има все повече индикации, че някои елементи от държавните служби за сигурност използват случая с Акбари, за да отстранят Али Шамхани от поста секретар на Висшия съвет за национална сигурност. Акбари е бил заместник на Шамхани, когато последният е заемал поста министър на отбраната от 1997 до 2005 г., и някои базирани в Обединеното кралство издания съобщават, че присъдата на Алиреза Акбари е имала за цел да навреди политически на Шамхани. На 12 януари изданията, свързани с Революционната гвардия спекулираха, че Шамхани скоро ще напусне поста си.

Информационната агенция Nour - ирански вестник, свързан с Шамхани - публикува статия, в която се твърди, че някои служители използват ареста на Акбари, за да развиват собствените си политически програми. Твърди се също, че не бива бившият министър да се свързва със своите колеги от миналото.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес