Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Успехът на Асад в Алепо е поражение за Ердоган

16 декември 2016, 08:51 часа • 2202 прочитания

Войната в Сирия не отива към края си. Но безспорно превземането на силите на Башар Асад в Алепо е поражение за Ердоган.

Това каза Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в ефира на bTV.

Асад е задравен до известна степен благодарение на руската сила и иранците. Дори французите, които не са известни с крайни мнения, открито говорят, че Русия е направила военни престъпления с избити цивилни лица. По думите му Русия абсолютно безогледно бомбардираше.

Америка се интересува от това да победи джихадистите на "Ислямска държава". Интересите на Турция са много различни. Тя се опитва да унищожи кюрдските подразделение и да блокира кюрдска държава, но Америка вижда в кюрдите единствените си съюзници там, коментира още Алексиев.

Според него нова бежанска вълна зависи от Ердоган. Турция в момента се превръща в една тоталитарна държава, тя не е демократична държава. За съжаление, за нас това е много сериозна ситуация.

Алекс Алексиев коментира и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Това, което става в Америка, е много положително. Тръмп не може да управлява без републиканците в Конгреса и Сената. Американската система е такава, че един президент не може да управлява без Конгреса. Затова Обама не можа да управлява, защото не работеше добре с Конгерса.

Изборът на Тръмп е положителен, повтори Алексиев, защото Тръмп е казвал винаги на европейците да започнат да харчат пари за отбраната си. А не американците да отделят за това. Тръмп не означава краят на НАТО, категоричен е специалистът.

В Америка се случва много положително нещо. Тази теза застъпи и икономистът и съветник в Министерството на икономиката Владимир Каролев. Когато Тръмп спечели, аз очаквах да направи много успешен екип. В своите книги той отбелязва, че трябва да се избират правилните хора в провилното време. В мемента той прави точно това с екипа си и не се интересува републиканец ли е, какъв е. 

От гледна точка на България, разбира се, че Америка е в много добро състояние, отбеляза той. Но от гледна точка на американците и от гледна точка на Тръмп и неговия екип, Америка не се развива толкова добре.

Владимир Каролев коментира и милиардерите, които влизат в екипа на Доналд Тръмп.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес