Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Има риск от кюрдски бежанци у нас заради Сирия

09 октомври 2019, 18:49 часа • 2863 прочитания

"Опасността за страната ни от турската офанзива в Сирия е в две направления", коментира специалистът по международна сигурност и бивш дипломат Димитър Гърдев пред БНР.

"Едното е свързано с потоци от бежанци, които в момента са на територията на Турция. Според дипломата обаче Ердоган не би скъсал споразумението с ЕС, което му осигурява и значителни средства за работа с тях.

Втората заплаха е свързана с намерението за промяна на етническата карта на Северна Сирия – райони, населени от столетия с кюрди. Когато там влязат тези сирийски бежанци, които са араби, и ако започнат там сблъсъци между двата етноса, а и двете страни имат въжени формирования, оттам може да се получи един доста сериозен бежански наплив. В това направление виждам опасности. България трябва да настоява за единна позиция на ЕС и единна политика по защита на външните граници на Съюза", заяви той.

Според него дълготрайната цял на Ердоган не е да остава в Северна Сирия.

"Всички посочиха, че пълномащабна военна агресия на Турция, присъединяване на територия, анексия или създаването на подобни на Севернокипърска турска република квазидържави, няма да бъдат допуснати". Дамаск вече отговори, че няма да приеме една мащабна инвазия на Турция.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес