Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетският върховен мюфтия се обяви срещу превръщането на "Света София" в джамия

18 юли 2020, 17:47 часа • 12441 прочитания

Египетският върховен мюфтия Шауки Алам счита за недопустимо превръщането на "Света София" в Истанбул в джамия. Той заяви това в интервю за телевизионния канал Сад ел Балад, съобщава ТАСС.

"Църквите трябва да се съхраняват такива, каквито са, и да не се превръщат в джамии, точно както джамиите не трябва да се превръщат в църкви", каза той и допълни: "В историята на Египет подобна ситуация не сме имали". Според него, представители на различни вероизповедания трябва да поддържат своите уникални характеристики. „Заповядано е да съхраняваме църкви и не е забранено да строим християнски катедрали за сметка на мюсюлманите“, отбеляза Алам.

Върховният мюфтия припомни, че е забранено да се разрушават храмове и да се убиват монаси по заповедите на исляма и фатвите (религиозни предписания). „Местата на поклонение са специфична черта на вярата на човек и е важно да се отнасяме с уважение и да ги съхраняваме“, каза той и посочи свещени текстове, които говорят за необходимостта от опазване на световното културно наследство на човечеството. Така беше в Египет, Ирак, Сирия и Ливан, където по едно време процъфтяват цивилизациите на фараоните, римляните, персите, добави мюфтията.

„Никой дори не е мислил да унищожи, например, скулптурата на Големия сфинкс или храма“, каза Алам. Редица местни християнски църкви, включително Руската православна църква, изразиха съжаление за решението. Същата реакция последва и от ЮНЕСКО.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес