Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едва 20 от 200 камиона преминаха успешно: Египет отново затвори границата с Газа

21 октомври 2023, 17:15 часа • 6270 прочитания

Граничният пункт Рафа отново беше затворен от египетска страна след преминаването на първия хуманитарен конвой, съобщи АФП.

Камионите с хуманитарна помощ започнаха да преминават през пункта Рафа около 10 часа местно време.

"Конвоят с хуманитарна помощ включва 20 камиона, които превозват лекарства, медицински консумативи и ограничено количество хранителни доставки", се казва в изявление на "Хамас". Вижте ВИДЕО от посрещането на провизиите.

По-рано посолството на САЩ в Израел съобщи, че граничният пункт "Рафах" ще бъде отворен за чужденци, които искат да напуснат ивицата Газа.

Още: ООН: Нуждата от хуманитарна помощ за Газа е 100 камиона на ден

"Храна, вода и лекарства бяха транспортирани от Египет през пункта Рафа, предназначена само за жителите в южната част на ивицата Газа. Гориво не е доставяно в Газа", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Въпреки това обаче над 200 камиона, натоварени с общо около 3000 тона хуманитарни доставки, остават да чакат от египетската страна на границата.

"В координация с ООН Палестинският Червен полумесец приема 20 камиона. Оперативният и логистичен капацитет беше увеличен на организацията беше подсилен с доброволци и още автомобили. В Хан Юнис и Рафа бяха разпределени складове и ще има доставка на помощи, включващи храна и медицински консумативи", посочи Махмуд Абу Ата, представител на Палестинския Червен полумесец.

Още: Иран нажежава войната в Израел: 3 дни на атаки срещу американски цели в Ирак (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес