Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки ранени при сблъсъци в Йерусалим

23 април 2021, 11:01 часа • 1865 прочитания

Над 100 палестинци и 20 израелски полицаи бяха ранени при нощните сблъсъци в анексирания Източен Йерусалим, съобщава агенция France Presse, цитирайки официалните власти.

Напрежението се засилва заради забрана на полицията за масови събирания. Насилието избухна пред един от входовете на Стария град, където крайнодесни евреи завършиха марша си, по време на който са скандирали „смърт на арабите“.

В района от началото на Рамадан на 13 април има напрежение. Палестинците се оплакват, че полицията блокира достъпа до крайбрежната алея около стените - популярно място за събиране на палестинците след края на дневния пост.

Палестинският Червен полумесец заяви, че е обслужил поне 105 души, като около 20 от тях са хоспитализирани.

Израелската полиция съобщи, че са ранени 20 нейни служители, трима от които са откарани в болница. От там заявиха, че "стотици бунтовници започнали да нарушават насилствено реда, включително да хвърлят камъни и предмети по силите на реда", разположени близо до Стария град.

Напрежението в Йерусалим се увеличи след поредица от видеоклипове, публикувани през последните дни, на които се вижда как млади араби нападат ултраортодоксални евреи, а еврейски екстремисти излизат на улицата и тормозят арабите нощно време. В четвъртък вечерта израелската крайнодясна група Lehava организира шествие, което завърши пред Стария град, на което присъстваха стотици хора в знак на протест срещу антиеврейското насилие.

Видеоклипове в социалните мрежи показаха, че палестинци нападат ултраортодоксалните евреи в ранните часове в петък. Полицията съобщи, че за една нощ са задържани над 50 души, които са отведени на разпит.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес