Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки камиони с хуманитарна помощ пристигнаха успешно в Газа, ООН с призив (ВИДЕО)

21 октомври 2023, 15:22 часа • 4281 прочитания

Граничният пункт "Рафах" между Египет и ивицата Газа отвори днес за доставка на хуманитарна помощ за палестинския анклав. Той беше блокиран след нападението на "Хамас" срещу Израел преди две седмици. 

Над 20 камиона с хуманитарна помощ започнаха да влизат през пропускателния пункт "Рафах" към обсадената Ивица Газа. Това се вижда на кадри, излъчени от египетската държавна телевизия. Въпреки това обаче над 200 камиона, натоварени с общо около 3000 тона хуманитарни доставки, чакат от египетската страна на границата.

На този фон ООН, Германия и Великобритания приветстваха първите доставки на хуманитарна помощ, а координаторът на ООН за помощта Мартин Грифтис призова "първата доставка не трябва да е последната". 

Още: ООН, Германия и Англия подкрепиха първите доставки на хуманитарна помощ в Газа

"Правилно и важно е, че първата хуманитарна помощ вече е напът към хората в Газа. Те се нуждаят от вода, храна и лекарства - няма да ги оставим сами", написа германският канцлер Олаф Шолц в социалните мрежи.

Днешната пратка трябва да бъде последвана от още в следващите дни, посочи от своя страна британският министър на външните работи Джеймс Клевърли.

"Конвоят с хуманитарна помощ включва 20 камиона, които превозват лекарства, медицински консумативи и ограничено количество хранителни доставки", се казва в изявление на "Хамас". По-рано посолството на САЩ в Израел съобщи, че граничният пункт "Рафах" ще бъде отворен за чужденци, които искат да напуснат ивицата Газа.

Още: Експерт: Ако Израел влезе в Газа, ще настане клане. Това поколение е възпитавано "да живее малко и да умре като герой"

Среща на върха в Египет

На този фон в Кайро днес започва среща на върха за мир. На конференцията за Близкия изток ще се търси международно съгласие за необходимостта от деескалация и доставяне на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Във форума ще участват лидерите на редица държави от Европа и Близкия Изток, сред които палестинският президент Махмуд Абас, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, върховният представител на блока за външната политика Жозеп Борел, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Още: Фон дер Лайен: ЕС няма да спира помощта си за палестинците, но ще внимава да не стигне до "Хамас" (ВИДЕО)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че продължават усилията за освобождаване на още заложници. Той обеща "да се бори до победа" в Газа, като даде знак, че няма да прекъсне въздушните удари и очакваната сухопътна операция в анклава.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес