Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки хиляди на протест срещу преврата в Мианмар

07 февруари 2021, 10:10 часа • 3552 прочитания

Десетки хиляди протестиращи срещу преврата в Мианмар се изсипаха по улиците в неделя, тъй като затъмнението на интернет не успя да потисне нарастващото възмущение от свалянето на Аун Сан Су Чи, предаде АФП.

Митингът последва големи протести в събота в цялата страна, осъждащи преврата, довел до прекъсване на 10-годишен експеримент с демокрация. Подкрепени от шум на клаксони, десетки хиляди протестиращи в Янгон издигнаха транспаранти в неделя с надписи "Справедливост за Мианмар" и "Не искаме военна диктатура", докато други развяха червените знамена на партията на Су, Чи Националната лига за демокрация (NLD) партия.

Много демонстранти отправяха поздрав с три пръста, вдъхновен от филмите "Игрите на глада", които станаха символ на съпротива по време на продемократичните протести в Тайланд миналата година. Пътят на протестиращите до кметството на Янгон беше блокиран на няколко точки от полицията за безредици, но някои успяха да стигнат до целта си в ранния следобед.

Нарастването на популярното несъгласие през уикенда преодоля национална блокада на интернет, подобна по мащаб на по-ранното спиране, което съвпадна с ареста на Су Чи и други висши лидери в понеделник. Онлайн призивите за протест срещу действията на армията предизвикаха смели прояви на неподчинение, включително нощните оглушителни прояви на хората, които блъскаха по тенджери и тигани - практика, традиционно свързана с изгонването на злите духове.

"Военните и полицията на Мианмар трябва да гарантират, че правото на мирни събрания се зачита изцяло и демонстрантите не са обект на репресии", пише в туит на службата за правата на човека на ООН след протестите в събота.

Докато протестите набраха пара тази седмица, хунтата нареди на телекомуникационните мрежи да замразят достъпа до Фейсбук, изключително популярна услуга в страната и може би основен начин за комуникация. Платформата беше домакин на бързо разрастващ се форум "Движение за гражданско неподчинение", който вдъхнови държавните служители, здравните специалисти и учителите да покажат своето несъгласие, като бойкотира работата си.

В неделя видеоматерлиали на живо във Фейсбук показаха протестиращите в Янгон, докато дефилираха по улиците.

Мониторинговата група Netblocks заяви в неделя, че Мианмар "остава в затъмнение на интернет в национален мащаб", като само 14 процента могат да достигнат до обичайния кансал за комуникация.

„Генералите сега се опитват да парализират движението на съпротивата на гражданите - и да държат външния свят „на тъмно” - чрез намаляване на почти целия достъп до интернет“, каза Том Андрюс, специален докладчик на ООН за правата на човека в Мианмар.

В допълнение към Су Чи и някои от нейните топ помощници, досега са задържани десетки. Точният брой на арестите все още не е известен, но групата за подпомагане Асоциация за подпомагане на политическите затворници заяви в събота, че над 150 души все още са в ареста.

Слуховете, че Су Чи е била освободена, предизвикаха кратки, но бурни улични тържества сред нейните поддръжници в събота, преди да бъдат отречени от нейния адвокат, който каза, че тя остава в ареста.

Су Чи не е виждана публично след преврата, но говорител на партията заяви в петък, че е "в добро здраве".

Превратът беше широко осъден от международната общност, като президентът на САЩ Джо Байдън отправи призиви към генералите да се откажат от властта и да освободят арестуваните при репресиите след преврата.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес