Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки цивилни бягат от иракския град Киркук

16 октомври 2017, 14:45 часа • 1960 прочитания

Иракските сили за сигурност започнаха операция срещу кюрдските бойци в близост до град Киркук. В резултат на това десетки изплашени жители на града започнаха да го напускат от страх да не избухнат сблъсъци.

Сериозен трафик се е образувал по изходните от Киркук пътища, тъй като хората бягат с автобуси и автомобили.

Иракските правителствени сили продължиха настъплението си към града в нощта срещу понеделник (16 октомври), като отвоюваха от кюрдските отряди пешмерга пътища и редица инфраструктурни обекти, съобщи по-рано Агенция France Presse.

Целта на военната офанзива е Багдад да си върне контрола върху петролните находища, които в момента са под контрола на кюрдите.

Междувременно от Пентагона призоваха всички играчи в региона да не ескалират напрежението, а да се съсредоточат върху общия враг - "Ислямска държава" (ИД).

Именно от ИД кюрдите с много жертви успяха да отвоюват Киркук, по-рано загубен лесно от централната власт. Ситуацията в региона е сложна, защото в Киркук живеят представители на различни етноси и има обвинения към кюрдите, че възнамеряват да прогонят арабите.

Припомняме, че иракските и кюрдските бойци се обучават и въоръжават от САЩ.

Киркук е град и административен център на област Киркук с развит нефтодобив и нефтена рафинерия. В района минават нефтопроводите за Хайфа, Триполи и Баниас.

Снимка: Архив


 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес