Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дамаск готов да приеме обратно сирийските кюрди

08 октомври 2019, 15:35 часа • 2926 прочитания

Дамаск е готов да посрещне сирийските кюрди обратно в общността, след като Вашингтон ги остави сами да се сблъскват с турски военни заплахи, заяви високопоставен служител в коментари.

Анкара заплаши с офанзива в Сирия срещу кюрдските милиции, които според Турция са терористите, след като американските сили от понеделник се изтеглят от районите край турската граница, отваряйки пътя за инвазия на президента Реджеп Тайип Ердоган, който каза, че офанзивата може да започне всеки момент.

"Ние ще защитаваме цялата сирийска територия и няма да приемем никаква окупация на сирийска земя", заяви заместник-министърът на външните работи Файсал Мекдад пред проправителствения вестник "Ал-Уатан".

Официалният представител на режима в Дамаск заяви, че кюрдските групировки са били „захвърлени настрана“ от Вашингтон, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник даде зелена светлина на Турция да продължи напред с планираните военни операции.

"Нацията приветства всичките си деца и Дамаск ще реши позитивно всички проблеми в Сирия, далеч от насилието", каза Мекдад, обещавайки Дамаск да вземе обратно цялата сирийска територия.

"Съветваме онези, които са се заблудили, да се върнат към нацията, защото нацията е тяхната крайна съдба", добави той, насърчавайки кюрдите на Сирия да се сдобрят с режима.

В началните моменти на осемгодишната гражданска война в Сирия кюрдите консолидираха контрола над североизточните райони на страната и създадоха свои автономни институции.

Когато групировката „Ислямска държава“ премина през региона през 2014 г., те предприеха яростна защита на тази територия и станаха основен военен партньор на коалицията на САЩ.

Мекдад каза, че кюрдските милиции в Сирия се "разиграват" от Вашингтон.

Дамаск отхвърля кюрдското самоуправление и иска централни правителствени институции да бъдат възстановени в областите, контролирани от кюрдите.

Кюрдите искат защита от отдавна отправяната заплаха с турска офанзива.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес