Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

CNN: Си Дзинпин отива в Русия, за да се представи за миротворец

20 март 2023, 09:20 часа • 2979 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин ще посети Москва на 20 март (понеделник) и ще остане до 22 март (сряда) за разговори с руския диктатор Владимир Путин. Преди визитата си лидерът на Китай се похвали със засилващите се връзки на Пекин с Москва, като същевременно се опита да представи страната си като миротворец във войната в Украйна.

В статия, публикувана в руска държавна медия, Си заяви, че Китай и Русия са "затвърдили политическото взаимно доверие и са насърчили нов модел на отношения между големите държави", пише CNN.

"Двустранните отношения станаха по-зрели и устойчиви. Те са изпълнени с нова динамика и жизненост, като дават прекрасен пример за развитието на нов модел на отношения между големи държави, характеризиращ се с взаимно доверие, мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество", пише Си.

Путин също се похвали със своя статия относно връзките с Пекин и заяви, че до края на тази година между двете страни може да надхвърли 200 млрд. долара. Той нарече Си "добър стар приятел", с когото го свързват "най-топли отношения".

Миналия месец Министерството на външните работи на Китай публикува документ с 12 точки, в който подробно се описва позицията на Пекин за постигане на "политическо решение" за разрешаване на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. В документа се подчертава и противопоставянето на Пекин на използването на ядрени оръжия - позиция, която Си съобщи на западните лидери през 2022 г. Никъде обаче не пише нищо за пълно изтегляне на руските сили от незаконно окупираната територия.

ОЩЕ: Не на ядрената война и на инвазиите: Китай с Концепция за глобална сигурност

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че интересът на Китай към осигуряването на мир в Украйна е обещаващ и той не смята да изключва плана, преди да го види. "Това е първата стъпка и тя не е лоша", добави Зеленски, цитиран от Kyiv Independent.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес