Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Циклонът Ниран остави 40 хиляди жилища в Австралия без ток

02 март 2021, 10:13 часа • 1711 прочитания

Повече от 40 хиляди жилища останаха без електричество заради тропическия циклон Ниран, който се стовари върху североизточната част на Австралия. Той предизвика бурен вятър, порои и наводнения, съобщи новинарският портал 9News.

Според информацията, циклонът е достигнал североизточното крайбрежие на континента рано сутринта на 2 март. Бурният вятър и силните дъждове са съборили много дървета и са прекъснали електропроводите. В предградията на Таунсвил има частично разрушени от падналите дървета сгради, а повече от 40 000 жилища са останали без ток.

Наводненията са откъснали напълно населени места от основните магистрали и шосета. Затворени са 38 училища заради екстремните метеорологични условия. Жителите на няколко града по източното крайбрежие са предупредени да се подготвят за евакуация.

По данни на националната метеорологична служба, скоростта на вятъра в крайбрежните райони достига 38 м/с, а валежите надхвърлят 250 мм. Очаква се циклонът да запази силата си през следващите два дни и да продължи да се придвижва на север по източното крайбрежие на Австралия.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес