Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чистка сред върхушката в Саудитска Арабия

01 септември 2020, 11:32 часа • 2243 прочитания

За чистка сред върхушката в Саудитска Арабия съобщава BBC.

С указ, подписан от името на крал Салман, са били уволнени високопоставени чиновници. Сред натирените е имало и двама членове на управляващата в Рияд династия (ал Сауд). Принц Фахад бин Турки е бил освободен от поста командващ въоръжените сили на предвожданата Саудитска Арабия военна коалиция в Йемен, а неговият син Абдулазис бин Фахад се е простил с длъжността заместник-губернатор на северната провинция Ал Джоуф.

Освен двамата аристократи от постове са били освободени още четирима топчиновници, чиито имена и длъжности не са били съобщени.

В едикта на монарха се е посочвало, че шестимата за извършили финансови машинации в особено големи размери.

Британската медийна корпорация допълни, че най-вероятно чистката е била предприета от престолонаследника Мохамед бин Салман, който през 2016 г. е станал фактически държавен глава на кралството на Арабския полуостров.

"Уволненията са били продиктувани от желанието на принца да отстрани евентуални конкуренти за трона. Саудитска Арабия няма конституция и съответно - ясни правила за наследяване на властта", посочи още BBC.

 

Принцът е получил международна подкрепа след като е обявил мащабна кампания срещу корупцията в страната. Той обаче си навлякъл критики заради убийството на журналиста и критик на властта в Рияд Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г., както и заради опита за ликвидиране на бивш служител на тайните служби на монархията, направен преди около две години в Канада.

Мохамед бин Салман е станал обект на нападки и заради продължаващата намеса на кралството в гражданската война в Йемен, започнала през 2014 г. Рияд е поел ръководството на военен съюз, помагащ на саудитското правителство на размирната страна, биещо се срещу шиитски бунтовници.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес