Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия призна Западен Йерусалим за столица на Израел

07 декември 2017, 10:30 часа • 3162 прочитания

Чехия последва примера на САЩ като Министерството на външните работи на страната излезе със съобщение, в което се заявява, че Чехия признава Западен Йерусалим за столица на Израел.

За разлика от Вашингтон обаче, Прага ще обмисли дали да премести посолството си в Йерусалим след като проведе консултации с регионалните партньори, пише израелското издание The Times of Israel.

Това се случи няколко часа след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че признава официално Йерусалим за столица на Израел и инструктира съответните институции да подготвят преместването на американското посолство в страната от Тел Авив в Свещения град.

„Чешката република признава Западен Йерусалим, в границите на демаркационната линия от 1967 г., за фактическа столица на Израел още сега, преди подписването на мирен договор между израелтяните и палестинците“.

Независимо от това, от ведомството отбелязват, че „Чешката република, заедно с другите страни-членки на ЕС... гледа на Йерусалим като на бъдеща столица на двете държави, т.е. на Израел и на бъдеща държава Палестина“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес