Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола скоро ще се възстановят, уверяват експерти

21 януари 2015, 19:16 часа • 16618 прочитания

Петролът няма да падне до 20-25 долара на барел, заяви ръководителят на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдала ел Бадри пред Bloomberg.

Той отбеляза, че цената може да надхвърли 100 долара на барел при липсата на значителни инвестиции в производството през следващите пет години.

По-рано по време на икономическия форум в Давос ръководителят на ОПЕК заяви, че цените на петрола ще се възстановяват много скоро. "Цените ще се възстановят и ще се върнем към нормална ситуация много скоро", увери той.

Цените на петрола в следващите 4 – 5 години може да се покачат до 100 долара за барел, каза и директорът на концерна „Ени” Клаудио Дескалци в пряко излъчване от Давос - Davos Live. Според него за настоящото падане на цените голяма роля имат финансови причини, оказали се не по-малко съществени от структурните проблеми на търсене и предлагане.

До ноември 2014 г. понижаването на петролните котировки до 75 долара за барел беше по-плавно, но след обявеното от ОПЕК запазване на обемите на добив, кривата на падане значително се наклони и падането на цените очевидно се ускори – до 45 долара за барел, припомня той.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес