Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦАХАЛ очаква дълга война в Ивицата Газа

22 май 2024, 07:00 часа • 2650 прочитания

Войната в Ивицата Газа ще продължи дълго, заяви началникът на израелската армия Херци Халеви. Той отхвърли международния натиск за прекратяване на нападението над анклава и настоя, че стратегията на страната му включва ликвидирането на възможно най-много командири на Хамас, за да се окаже натиск за връщане на израелските заложници.

Още: Израел цензурира Асошиейтед прес - спря пряко излъчване от Газа

"Намираме се във война, за която в началото казахме, че ще бъде продължителна. Те (Хамас) копаят тук (тунелите) от години за отбрана и това не се демонтира за седмица или месец", твърди Халеви, докато инспектира силите си в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа.

На 12 май израелската армия започна сухопътна офанзива в бежанския лагер Джабалия и околностите му, която беше разширена три дни по-късно в условията на "ожесточени сражения" с палестинските съпротивителни групи, пише БГНЕС. 

ЦАХАЛ се стреми да убие повече командири на Хамас

Макар Халеви да не посочи конкретен срок за прекратяване на войната в Газа, преди това през януари той заяви, че конфликтът ще продължи през цялата 2024 г. "Мисията на ЦАХАЛ е да се убият колкото се може повече командири на (Хамас), колкото се може повече, да се унищожи инфраструктурата им в Газа", добави той.

"Този натиск също така ще ни помогне да върнем живи заложниците и сме готови да проведем опасни и сложни операции, за да върнем телата на нашите заложници, за да бъдат погребани в Израел", каза той.

Повече от 35 600 палестинци са убити, по-голямата част от които са жени и деца, а близо 79 900 други са ранени от октомври миналата година след нападение на палестинската групировка Хамас.

Ивицата Газа лежи в руини без чиста вода и храна

Повече от седем месеца след началото на войната огромни части от Газа лежат в руини в условията на осакатяваща блокада на храни, чиста вода и лекарства.

Израел беше обвинен в геноцид пред Международния съд, който му е наредил да гарантира, че силите му не извършват актове на геноцид, и да вземе мерки, за да гарантира предоставянето на хуманитарна помощ на цивилното население в Газа.

Още: ООН обяви колко души са напуснали Рафах от началото на войната

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес