Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броят на убитите в Ивицата Газа расте

24 ноември 2023, 06:59 часа • 1519 прочитания

Броят на убитите в палестинския анклав от 7 октомври насам вече е 14 854, а ранените са около 36 000, съобщиха властите в Ивицата Газа, предаде ДПА. По-голямата част от жертвите са деца, младежи и жени. Хиляди все още са в неизвестност.

ОЩЕ: Войната в Израел: В очакване на примирието и размяната на пленници (ВИДЕО)

Данните не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

При атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври бяха убити над 1200 души, включително около 850 цивилни. Над 200 души, сред които чужденци, бяха взети за заложници и откарани в ивицата Газа.

Временно примирие

В 7 часа се очаква да започне временното примирие между Израел и Хамас, след като беше отложено с ден. Първата група от 13 заложници ще бъдат освободени в следобедните часове, съобщи говорител на катарското външно министерство.

4-дневното примирие беше договорено с посредничеството на Катар и САЩ. Споразумението включва освобождаването на 150 палестинци от израелски затвори и допускането на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че Израел е получил списък с имена на жените и децата, държани от Хамас, които се очаква да бъдат освободени днес.

ОЩЕ: Ето какво е забавило началото на примирието в Газа

"Беше тежка и напрегната вечер за всички нас, особено за семействата, чийто близки бяха отвлечени. Следващите дни ще бъдат сложни. Нищо не е свършило, докато не се случи. Може да настъпят промени през цялото време", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес