Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броят на убитите протестиращи в Иран вече е над 500

22 декември 2022, 12:37 часа • 1413 прочитания

Мащабните антиправителствени протести в Иран навлязоха в четвъртия си месец, а броят на убитите демонстранти от силите за сигурност се покачи до 506 жертви.

Това обяви базираната в САЩ Информационна агенция на правозащитниците (HRANA), цитирана от базираната в Лондон независима телевизия Iran International. Информацията е за периода 16 септември до 20 декември. Поне 69 от убитите са непълнолетни. Припомняме, че бяха извършени и две публични екзекуции, а има още 9 издадени смъртни присъди.

Макар че Ислямската република не е предоставила точни данни за задържаните, организацията за наблюдение продължава да твърди, че са арестувани най-малко 18 457 протестиращи, включително 652 студенти. Сред задържаните са десетки журналисти, художници, режисьори, актьори и други обществени фигури.

Почти 161 ирански града са били арена на антиправителствени демонстрации, подчертава организацията. В доклада се посочва също, че през този период в поне 144 университета са се провели различни видове студентски протести.

Вчера се проведоха само пет протести в две провинции, като вероятната причина за ниската активност се крие в мерките на режима за онлайн цензура. Поради това организаторите на демонстрациите обявиха, че ще започнат да раздават хартиени брошури за координиране на протестните действия. В тях ще се предоставя информация на гражданите още за арестите, стачките и отразяването на случващото се в западните медии, пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

Друг важен акцент в днешния анализ на американските експерти е заплахата от липса на газ в Ислямската република през студените зимни месеци.

На 21 декември президентът Ебраим Раиси и местните власти подчертаха необходимостта от пестене на газ. Раиси призова Министерството на петрола и държавните медии да насърчат обществеността да намали потреблението на енергия. Служители от администрацията на президента изразяват загриженост за тези задълбочаващи се дефицити в продължение на месеци. Вътрешните енергийни проблеми могат да разпалят недоволството срещу режима.

ОЩЕ: Нови доказателства, че Иран измъчва жестоко протестиращи, за да се признаят за виновни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес