Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борбата за Кашмир става все по-ожесточена

07 август 2019, 08:08 часа • 2366 прочитания

Пакистан се закани, че ще се бори срещу "незаконното решение на Индия" да отнеме автономията на управляваната от Делхи част от Кашмир, предаде БГНЕС.

Премиерът на Пакистан Имран Хан каза, че действията на управляващите в Индия нарушават международното право и допълни, че се страхува от етническо прочистване в Кашмир.

Индия и Пакистан твърдят, че целия хималайски регион Кашмир принадлежи на всяка от тях, но и двете страни контролират само част от него.

В индийската част на Кашмир има терористично движение, чието акции отнеха живота на хиляди през последните 30 години. Индия обвинява Пакистан, че поддържа терористите. Исламабад отрича и твърди, че оказва само морална и дипломатическа подкрепа на жителите на Кашмир, които искат правото на самоопределение.

"Ще повдигнем въпроса в Съвета за сигурност на ООН. В момента уточняваме детайлите. Ще повдигнем въпроса в Общото събрание на ООН. Ще говорим с държавните глави на всеки форум. Ще повдигнем въпроса и във всяка медия по света", каза Имран Хан.

Според министър-председателят на Пакистан, премахването на автономията на Кашмир ще позволи на индийските власти да променят демографията на района, който е населен предимно с мюсюлмани. "Ще се опитат да прогонят местните хора, да докарат други и да превърнат тях в мнозинство. Местното население няма да бъдат нещо повече от роби", казва Хан.

По-рано главнокомандващият на армията на Пакистан, който има огромно влияние в страната, заяви, че неговите войници стоят за "справедливата борба" на жителите на Кашмир.

Съседен Китай също определи действията на Индия като "неприемливи".

В контролираната от Индия част от Кашмир бяха спрени всички медии, както и работата на телекомите. Беше въведен и вечерен час, понеже индийците се опасяват, че може да избухнат безредици след отнемането на автономията. Десетки хиляди индийски войници бяха разположени в Кашмир, преди да бъде обявено решението на управляващите в Делхи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес