Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болна панда обедини тайванци и китайци (ВИДЕО)

28 октомври 2022, 14:59 часа • 1619 прочитания

Обичана панда, която е подарък от Китай за Тайван, предизвика поне известно сближаване между двете страни. Но не по хубав повод – Туан Туан е сериозно болен и от Тайпе са пратили покана на китайски ветеринари, които да го прегледат.

Гигантската панда беше подарена на Тайван през 2008 г. заедно с партньорката си Юан Юан. Сега състоянието на 18-годишния бозайник е доста влошено. Зоолозите на острова подозират, че той е с мозъчен тумор.

Туан Туан беше прегледан през август и се твърдеше, че се възстановява по план, но проблемите му са се задълбочили през последните дни. Той е изгубил и апетита си.

Все още не е ясно кога китайските ветеринари ще пристигнат на острова, но тайванските власти заявяват, че в момента обработват заявленията им за издаване на визи, пише BBC.

Двете панди бяха дарени от Китай в период на по-топли отношения между съседните страни. Комбинацията от двете им имена обаче означава „обединение“ – вероятно това е препратка към желанието на Пекин да включи демократично управлявания остров в китайските граници.

Туан Туан и Юан Юан станаха огромна атракция в Тайван. „Той беше малък и много сладък, когато дойде тук за първи път“, казва жителка на Тайпе пред AFP относно болната мъжка панда. „Той беше като бебето на всеки. Сърцето ми се къса да го гледам така“.

Припомняме, че отношенията между Китай и Тайван се влошиха през лятото след визитата на острова от страна на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси. Пекин започна мащабни учения в Тайванския проток, включващи изстрелване на ракети и преминаване на границите от китайски хеликоптери, кораби и дронове. Тайванските военни също влязоха в режим на бойна готовност. Островът отстоява независимостта си и отхвърля опитите на Китай да го накара да приеме модела на Хонконг – „една държава, две системи“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес