Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойни патрони срещу протестиращи в Мианмар

11 февруари 2021, 10:21 часа • 1212 прочитания

Полицията в Мианмар стреля с бойни патрони по протестиращи, като един човек е тежко ранен. Това изявление беше направено от международната организация за правата на човека "Amnesty International".

Полицейски служител е използвал автомат BA-94 или BA-93 (мианмарският еквивалент на Uzi), за да разпръсне митинг в Найпидо, в резултат на което 19-годишна демонстрантка е ранена в главата, според нейните видеоклипове и снимки. Според съобщенията в местните медии, шансовете й за оцеляване са ниски.

Правозащитниците твърдят, че са използвани бойни патрони.

"Сериозното нараняване на младо момиче е резултат от използването от полицията в Мианмар на бойни патрони срещу мирни протестиращи", каза оглавяващият кризисния център Сам Дъбърли. "Amnesty International" призовава за незабавно прекратяване на подобни действия, описвайки ги като прекомерни и необосновани. Защитниците на човешките права настояват също за разследване на използването на военни оръжия.

Масови протести се провеждат в Мианмар за четвърти пореден ден, откакто военните завзеха властта в страната. Десетки хиляди излязоха във вторник на общонационална демонстрация, въпреки забраната за сбирки на повече от четирима. Според "Frontier Myanmar" в Мандалай служителите на реда са задържали около 200 души.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес