Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 47 000 сирийски бежанци в Турция се връщат в Сирия

01 март 2023, 15:25 часа • 2832 прочитания

Сирийските бежанци се завърнаха на сирийска територия през граничните пунктове, за да прекарат неплатените отпуски, които турското правителство предостави след силното земетресение, което засегна Сирия и Турция на 6 февруари. Междувременно завърналите се са обезпокоени, че няма да им бъде разрешено да се върнат в Турция.

Броят на сирийските бежанци, пристигнали неотдавна в Сирия от Турция след бедствието, възлиза приблизително на 47 000 души; те са преминали на сирийска територия през четири гранични пункта: 20 603 души са преминали през пунктовете Баб Ал-Хава и Баб Ал-Салама, 609 души са преминали през пункта Джарабулус, 9 001 души са преминали през пункта Тел Абяд, според Сирийския наблюдател за правата на човека.

Трябва да се отбележи, че повечето от тези бежанци притежават карта за временна закрила "Кимлик" и са дошли в Сирия, за да прекарат неплатен отпуск, предоставен от турските власти. Някои са били принудително депортирани.

На 12 февруари администрацията на пресечни точки на сирийско-турската граница обяви, че на сирийските бежанци с карта "Кимлик", които живеят в турските провинции, засегнати от земетресението, е разрешено да прекарат неплатените отпуски в Сирия.

Много жители са обезпокоени, че това може да е план на турското правителство да позволи на голям брой сирийци да напуснат Турция и да се върнат в Сирия под формата на "доброволно завръщане", а след това да блокира завръщането им на турска територия. Също така, някои сирийци виждат, че решението за предоставяне на този отпуск идва като част от намерението на турските власти да върнат обратно в Сирия близо един милион сирийски бежанци, предава БГНЕС.

Тези опасения подтикнаха сирийските бежанци да останат в Турция, страхувайки се да не останат в Сирия, в случай че им бъде попречено да се завърнат, и изразиха учудването си от дългия период на отпуска, предоставен от турското правителство в този момент.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес