Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Трябва да притиснем Русия, за да изпълнява международните задължения

05 май 2021, 07:20 часа • 2858 прочитания

Американският държавен секретар Антъни Блинкен изтъкна необходимостта да се притиска Русия, за да изпълнява тя международните си задължения, съобщава ТАСС. „Трябва да работим заедно, за да обърнем внимание на поведението й, да я държим отговорна за действията й и да оказваме натиск върху Москва да се съобразява с международните си задължения“, посочва Блинкен.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс също взе отношение. "Русия трябва да изпълни задълженията си по Минските споразумения и да работи добросъвестно за прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Трябва да се спре и незаконната окупация на Крим", аргументира се Прайс.

Русия на най-високо ниво многократно е изразила своята привързаност към Минските споразумения от 2015 г., които Москва смята за единствената основа за разрешаване на вътрешния конфликт в Украйна. Страната многократно е подчертавала, че не част от вътрешния украински конфликт в Донбас и последователно се застъпва за пълното и стриктно изпълнение на Минските споразумения, които тя е подписала като посредник в процеса на мирно уреждане, припомня изданието.

Процесът на преговори по уреждането на конфликта в Донбас всъщност е спрял поради отказа на Киев да се съобрази с "политическите точки" от Минските споразумения. По-специално Киев отказва директен диалог с ДНР и ЛНР. Противопоставя се на консолидирането на специалния статут на региона в конституцията и също така, изисква участък от границата с Русия в Донбас да бъде прехвърлен под контрола на Киев. След деветата точка от пакета от мерки за прилагане на Минските споразумения възстановяването на пълен контрол над държавната граница трябва да започне в първия ден след местните избори.

Припомняме, че след държавния преврат в Киев през февруари 2014 г. властите на Крим и Севастопол решиха да проведат референдум за обединението с Русия. В гласуването, което се проведе на 16-ти март същата година, участваха повече от 80% от имащите право на глас. За обединение с Руската федерация гласуваха съответно 96,7% и 95,6% от жителите на Крим и Севастопол. На 18-ти март руският президент подписа споразумение за приемането на Република Крим и Севастопол в Руската федерация, а на 21-ви март документът беше ратифициран от Федералното събрание. Въпреки убедителните резултати от референдума, Киев отказа да признае Крим като част от Русия.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес