Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Не подкрепяме независимостта на Тайван, не искаме Студена война с Китай (ВИДЕО)

19 юни 2023, 15:25 часа • 3528 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди дългогодишната политика на страната по отношение на Тайван. А тя е за "единен Китай", което означава, че има само едно китайско правителство.

"Тази политика не се е променила", каза Блинкен след срещата си с китайския президент Си Дзинпин в понеделник. "Ние не подкрепяме независимостта на Тайван", добави той, цитиран от BBC, като обясни, че САЩ не искат промяна на статуквото.

Топ дипломатът на Щатите все пак добави, че е изразил пред президента Си загрижеността на САЩ относно "провокативните действия" на Китай в Тайванския проток.

Въпреки че подкрепя Тайван с военни доставки и има близки отношения с лидерите на демократично управлявания остров, Вашингтон от 1979 г. насам поддържа т.нар. политика на единен Китай, в която признава китайския режим за единствената единица, управляваща Китай. САЩ поддържат и Закона за отношенията с Тайван, който гарантира, че ще предоставят на Тайпе оръжията, необходими за неговата самозащита.

Необходимо е да се стабилизират отношенията между САЩ и Китай, каза още Блинкен. И добави, че е имало солиден разговор със Си Дзинпин за глобалните въпроси, включително "агресивната война на Русия срещу Украйна".

Съревнованието с Китай не трябва да преминава в конфликт, каза държавният секретар на САЩ. Блинкен подчерта, че Съединените щати не се стремят към Студена война и не планират да променят китайската система.

Си Дзинпин заяви, че Китай зачита интересите на Щатите и че Вашингтон няма да бъде предизвикан.

ОЩЕ: Си Дзинпин към службите: Гответе се за "най-лошия сценарий"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес