Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившят японски премиер е разследван в незаконно харчене на пари

23 ноември 2020, 13:59 часа • 2335 прочитания

Японската прокуратура започна разследване срещу бившия премиер Шиндзо Абе по обвинение в незаконно изразходване на средства. Според разследващите, през 2018 г. той е финансирал незаконно участието във вечеря на свои последователи, съобщи агенция Киодо.

Прокуратурата е разпитала секретарите и сътрудниците на бившия премиер, след като през май бяха повдигнати обвинения срещу него и двама служители.

Те са обвинени в нарушаване на закона за изборите и контрола върху политическите фондове във връзка със събитие от април 2018 г.,когато в хотел в Токио се е състояло тържество по повод цъфтежа на черешите.

На вечерята са присъствали 800 души, сред които и много гласоподаватели от избирателния район на Абе в Ямагучи.

За тях са платени 40 евро за вечеря, въпреки че билетите за подобни събития обикновено струват около 90 евро, предава МИА.

Подадена e жалба от около 660 адвокати и научни работници в областта на правото заради заговор на бившия премиер и двамата му сътрудници да прикрият част от разходите за участие в събитието с пари от политически фондове, от които взели общо 39 000 евро.

Шиндзо Абе отхвърли обвиненията. Той каза, че участниците са платили билет за събитието, като сумата за него била определена от мениджмънта на хотела.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес