Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивши френски военни се бият за ИД

22 януари 2015, 07:28 часа • 26291 прочитания

Десетина бивши френски военнослужещи са се присъединили към джихадистки групировки, предупреди източник от френското министерство на отбраната, като изрази загриженост от опасността от радикализация в армията.

Считаме, че около десетина бивши военни може би са се присъединили към тези групировки, каза източник от военното ведомство, потвърждавайки информация на радио RFI и ежедневника "Опинион". Нашата грижа е за се предотврати това явление на радикализация в нащата армия", каза още източникът. Така Дирекцията за защита и сигурност на отбраната /DPSD/, която провежда вътрешни разследвания и е във връзка с вътрешното разузнаване, ще бъде подсилена с още около 65 нови служители. Досега тази служба разполагаше с около 1 000 души, една от задачите на които бе да проучват досиетата на новопостъпилите.

"Съществуват сиви сектори - например границата мужду обикновен вярващ и джихадист. Хората могат да бъдат привлечени за такива групировки заради роднински връзки, от приятелство", обясни източникът. Това прави работата на служителите на DPSD толкова сериозна и отговорна, подчерта той. След прецеденти в други армейски части в Афганистан, министерството се опасява, че е възможно такива радикализирани войници да обърнат оръжие срещу своите другари или да използват наученото в армията за терористична дейност. Според информация на радио RFI повечето от бившите военни, заминали за Сирия или Ирак, идват от специалните части или Чуждестранния легион.

Те се бият в редиците на ислямистката групировка "Ислямска държава". Един от тях командва групичка французи в източна Сирия, които е обучил за водене на бойни действия. Други са експерти по експлозивите, има и служител от елитна част за специални операции на френската армия. Той конкретно се е радикализирал докато е работел като експерт по сигурността на петролни платформи на Арабския полуостров. Той е бил уволнен и след това е заминал да се бие за ИД в Сирия. Министърът на отбраната на Франция обаче твърди, че това са изключително редки случаи.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес