Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившата дясна ръка на Ердоган с проблеми в Турция

03 септември 2019, 06:40 часа • 5474 прочитания

Централният комитет на управляващата в Турция партия на Справедливостта и развитието (АК) изправи пред дисциплинарната си комисия бившия турски премиер Ахмет Давутоглу и бившите депутати от партията на АК Айхан Сефер Юстен, Селчук Йоздад и Абдула Башчи в резултат на което те ще бъдат изключени от партията, съобщи в. "Дейли Сабах".

Давутоглу, който подаде оставка от партийното ръководство през май 2016 година след нарастващ разрив с партийната организация, изразяваше открита критика след местните избори на 31 март. За другите трима бивши депутати се твърди, че са в близък контакт с бившия премиер и за тях се носят слухове, че се готвят за стартиране на нова политическа партия, уточнява БГНЕС.

Изглежда, че друга фракция се ръководи от бившия вицепремиер Али Бабакан. Бабакан отговаряше за икономиката и също беше един от основателите на партията АК. Той заяви намерението си да създаде нова политическа партия по-ясно след местните избори на 31 март. В писмото си, подадено пред АК, публикувано вчера, Бабакан заяви, че е имало сериозни различия между принципите, в които вярва, и политиките на партията на АК през последните години, като добавя, че страната има "ново, динамично поколение, което има различни очаквания".

"В настоящите условия, през които преминаваме, Турция се нуждае от нова визия за бъдещето. Страната ни има нужда от правилни анализи, стратегии и планове във всяка област", казва той в писмото.

Миналата седмица, говорейки за подготовката на Бабакан и бившия министър-председател Ахмет Давутоглу за създаване на нови политически партии, Ердоган посочи, че движенията на отцепилите се от управляващата партия АК в миналото не са имали успех.

Припомняме, че Давутоглу често е сочен за мозъка зад дългосрочната стратегия на Ердоган да възроди Турция. Кой е той - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес