Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш министър на отбраната е новият премиер на Япония

27 септември 2024, 10:31 часа • 260 прочитания

Бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба спечели днес надпреварата за лидерската позиция в Либерално-демократическата партия (ЛДП) на Япония и ще стане премиер на мястото на сегашния министър-председател Фумио Кишида, предаде Ройтерс.

Няма съмнение, че победителят в изборите за лидер на ЛДП ще стане премиер, тъй като партията му контролира долната камара на японския парламент, пише БТА.

ОЩЕ: Япония съобщи, че руски патрулен самолет е нарушил въздушното й пространство

Как се стигна до тази промяна?

Ишиба победи министърката на икономическата сигурност Санае Такаичи на втория тур, който се проведе, след като никой от деветимата кандидати не спечели мнозинство на първия тур на гласуването за определяне на лидер на партията.

Борбата за мястото на настоящия премиер Фумио Кишида започна през август, когато той обяви намерението си да се оттегли от поста заради поредица от скандали, които доведоха до спадане на рейтинга на Либерално-демократическата партия (ЛДП) до рекордно ниски нива.

ОЩЕ: Бедствие в Япония: Шестима загинаха след наводнения

В кратки коментари, направени преди втория тур на изборите, Ишиба призова за по-справедлива и по-благородна Япония, а Такаичи каза, че тя иска да изгради държава, в която хората могат да живеят безопасно и да просперират.

Ишиба подкрепя някои социално прогресивни политики, като например законова промяна, която да позволи на семейните двойки да използват различни фамилни имена. Такаичи и други по-консервативни депутати от ЛДП са против това.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес