Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Азербайджанските войски поеха контрола над град Лачин в Нагорни Карабах

26 август 2022, 12:31 часа • 5737 прочитания

Въоръжените сили на Азербайджан поеха пълния контрол над град Лачин и близките села, разположени в района на Нагорни Карабах. Това съобщи в своя Twitter в петък, 26 август, президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

„Днес, на 26 август, ние, азербайджанците, се завърнахме в град Лачин... Поздравявам всички жители на Лачин и азербайджанския народ с този празник“, се казва в изявлението на държавния глава.

Град Лачин заема важно стратегическо положение на единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения. На 12 август азербайджанският президент заяви, че хората, "незаконно заселени" в Лачин и околните села трябва да напуснат "по собствено желание", а семействата на азербайджанските граждани, изселени през 90-те години на XX век, да се върнат обратно, посочва "Эхо Кавказа". Жителите, напускащи домовете си, бяха предупредени да не ги изгарят, защото в противен случай няма да получат обезщетения. Въпреки това, по информация на "Кавказкий узел", най-малко двама жители са изгорили къщите си преди евакуацията, а на място на 20 август са пристигнали пожарни екипи на Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан, придружени от руски миротворци.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес