Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австралия се мъчи да сложи край на постоянната поява на нови огнища на COVID-19

22 юни 2021, 10:23 часа • 1969 прочитания

Сидни се бори с появата на ново огнище на COVID-19, точно когато последният такъв случай в Мелбърн затихна, което подчертава затрудненията на Австралия при овладяване на постоянни малки развихряния на вируса, съобщи АФП.

Десет души бяха диагностицирани с коронавирус в Сидни за една нощ, като групата, която за пръв път се появи в района на град Бонди Бийч миналата седмица, достигна 21 случая. Премиерът на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян заяви, че здравните служители очакват броят на заразените в най-гъсто населения град в Австралия да продължи да нараства през следващите дни, след като няколко души са били заразени само при "мимолетен" нефизически контакт с вирусоносител в кафене и голям търговски център.

В отговор правителството възстанови задължителното носене на маски в обществения транспорт и търговските обекти в голяма част от Сидни, но не нареди блокиране.

Смята се, че огнището е започнало, когато човек, който работи като шофьор на екипажи на международни полети, се е разболял от силно заразния вариант на вируса Делта, който е бил идентифициран за първи път в Индия.

"Трябва също така да признаем, че този вариант на Делта ... всъщност е златен медалист, когато става въпрос за прескачане от един човек на друг," каза Береджиклян пред репортери в Сидни.

Това се случва, когато ограниченията за петте милиона жители на Мелбърн продължават да се облекчават, тъй като новите случаи спадат сериозно през последните дни.

Нова Зеландия и няколко австралийски щати обявиха премахването на ограниченията за пътуване, наложени миналия месец, когато десетки случаи бяха разкрити в Мелбърн и градът претърпя двуседмично блокиране.

Канбера поддържа строго затваряне на международни граници от март 2020 г. - дори ограничавайки пътуванията на собствените си граждани до и от страната - в опит да не допусне COVID-19. Но вирусът многократно е успявал да „излезе на улицата” от хотели, използвани за карантина на завръщащи се пътници, а здравните експерти казват, че огнищата ще продължат, докато голям брой австралийци не бъдат ваксинирани.

Досега Австралия са приложени 6,7 милиона дози при население от 25 милиона, като само малка част е получила и двете инжекции.

Страната е регистрирала около 30 000 случая на COVID-19 и 910 смъртни случая по време на пандемията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес