Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваните заради преврата в Турция вече са 15 000

27 юли 2016, 17:30 часа • 2577 прочитания

Министерството на вътрешните работи на Турция съобщи, че броят на задържаните във връзка с неуспешния опит за преврат в страната на 15 юли вече е достигнал 15 000 души. От тях 10 000 са военни, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Турският премиер Бинали Йърдъръм предупреди, че отговорът на неуспешния опит за преврат все още не е завършил и може да има още арести. Това каза той в интервю за "Скай нюз".

Според Йълдъръм в Турция нарастват призивите за връщане на смъртното наказание, които правителството не може да игнорира.

"Това е единственият призив, който чуваме от всички страни", каза той, допълвайки, че "Турция е демократична държава, ние се управляваме от демокрация и има изисквания от страна на нацията".

"Разследването продължава, има хора, които са претърсвани. Може да има нови задържания, арести и затвор", каза Йълдъръм, допълвайки, че "процесът не е завършил".

В същото време от военното ведомство посочиха, че участие в опита за преврат са взели 8651 военнослужещи. Това прави 1,5% от личния състав на армията, гласи съобщението.

Освен това в хода на преврата са били използвани 3 кораба, 74 танка, 246 БТР-а, 3992 единици огнестрелно оръжие. Били са задействани и 35 самолета и 37 вертолета.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес