Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арабският свят критикува САЩ за спирането на парите за палестинските бежанци

02 септември 2018, 11:15 часа • 1137 прочитания

Арабските държави реагираха негативно на решението на Съединените американски щати да спрат финансовата помощ за Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Йордания, Египет и Обединените арабски емирства определиха като достойно за съжаление решението на Съединените щати и предупредиха, че невъзможността на UNRWA да посреща финансовите си нужди може да окаже негативно и опасно въздействие върху целия регион.

Според външния министър на Йордания Еймен Сафеди решението на САЩ ще се отрази на повече от 500 хил. деца. Той припомни, че страната му е призовала за среща на външните министри от арабските държави, на която темата да бъде обсъдена. Сафеди съобщи и датата, на която ще се проведе това събитие — 11 септември.

Говорителят на Министерството на външните работи на Египет Ахмед Ебу Зейд също изрази загрижеността на страната за хуманитарното положение на палестинските бежанци.

От ОАЕ също реагираха със съжаление за "решението за спиране [финансовата] подкрепа за UNRWA". "Това ще постави в още по-невъзможно състояние и без това намиращите се в крайно несигурно хуманитарно и политическо положение бежанци", написа в Twitter външният министър на ОАЕ Енвер Каркаш. Той подчерта, че ОАЕ има исторически обусловени отговорности и ще продължат да подкрепят хуманитарните усилия на UNRWA.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес