Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арабският свят, без Катар, заклейми турската операция в Африн

08 март 2018, 06:40 часа • 3083 прочитания

Съветът на Лигата на арабските държави на равнище външни министри прие резолюция, осъждаща турската военна операция в сирийския район Африн. При гласуването Катар се въздържа, съобщиха от секретариата на Арабската лига, предаде БГНЕС.

Арабските държави, става ясно от резолюцията, "отхвърлят военните действия на турските сили в сирийския район Африн". От секретариата уточниха, че "Катар се въздържа от гласуване по тази резолюция". Според различни информации представителите на Доха "имали свои забележки по отношение на окончателния вариант на документа".

Турция започна на 20 януари операцията "Маслинова клонка" срещу кюрдските "Отряди за защита на народа" в района на Африн. Според Анкара тези организации са терористични и тя има правото да изпраща армията си срещу тях.

Припомняме, че през миналата година в арабския свят избухна криза точно заради оста Турция - Катар - Иран. Няколко арабски държави, начело със Саудитска Арабия, скъсаха дипломатически връзки с Катар, с официално обвинение, че емирството подкрепя терористични групи. И до днес няма пълно възстановяване на дипломатическите връзки в арабския свят.

Междувременно днес, 8 март, в България идва емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани. Той ще има срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес