Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арабската лига предупреди, че признаване на Йерусалим като столица на Израел ще доведе до насилие

04 декември 2017, 10:26 часа • 1509 прочитания

Ако американският президент Доналд Тръмп признае Йерусалим за столица на Израел, това ще засили фанатизма и насилието и никак няма да е в полза на мирния процес между Израел и Палестинската автономия. Това заяви генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт.

„Неприятен е фактът, че някои се опитват да предприемат тази стъпка без да се съобразяват с опасностите, които тя би донесла за стабилността в Близкия изток и целия свят“, заяви в неделя пред репортери в Кайро Гейт.

Агенцията припомня, че през 1995 година САЩ приеха закон, според който смятат да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим, но впоследствие всеки президент е отлагал окончателното действие в тази посока. Доналд Тръмп трябва да одобри ново такова отлагане в понеделник, но по-рано в някои медии се явиха слухове, че държавният глава смята да признае Йерусалим за столица на Израел.

„Нищо не би оправдало такава стъпка, тя няма да служи за мира или стабилността, а вместо това ще даде сила на фанатизма и насилието“, коментира генералният секретар на Арабската лига.

Признаването на Йерусалим за столица на Израел може да доведе до изключително негативни последици за усилията на Вашингтон да възобнови мирния процес в Близкия изток. Това заяви египетския външен министър Самех Шукри по време на телефонен разговор с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, предава TAСС.

Според данни на говорителя на Шукри външният министър се е обадил на Тилърсън, за да обсъди с него някои въпроси от регионално значение на фона на появилите се в някои медии слухове, че американският президент Доналд Тръмп смята да признае Йерусалим за столица на Израел, предаде Фокус.

Шукри е подчерта, че „статутът на Йерусалим е изключително чувствителен въпрос, към който трябва да се подхожда внимателно“.

Йерусалим е свещено място едновременно за християни, мюсюлмани и евреи, като Израел гледа на града като на „единна и неделима“ столица на страната, докато Палестина желае да обяви източната част на града за своя столица.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес