Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антъни Блинкен е в Израел, обсъжда удължаване на примирието в Газа

30 ноември 2023, 06:32 часа • 813 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив, за да обсъди с лидерите на Израел удължаване на временното примирие с бойците на радикалното палестинско движение "Хамас" и да ускори разрастването на обема на доставките с хуманитарна помощ за ивицата Газа, предаде Ройтерс.

ОЩЕ: Блинкен разкри какъв е сценарият на САЩ за "ден след" войната в Газа

Дипломация

Освен това се очаква Блинкън, чиято визита в региона е трета от изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври насам, да посети окупирания Западен бряг, където най-вероятно ще се срещне с ръководителя на Палестинската автономия Махмуд Абас. За тази информация Ройтерс се позовава на неназован палестински представител. 

Предвижда се също топдипломатът на Вашингтон да обсъди задаващото се настъпление на израелските въоръжени сили в южната част на Ивицата Газа. САЩ призовават Израел да обърне по-голямо внимание на защитата на палестинските мирни граждани и да избегне разселването им.

Вчера в Брюксел, преди пътуването си за Скопие, Блинкен заяви, че по време на посещението си в Близкия изток ще работи за удължаване на хуманитарните паузи в Газа, за да бъдат освободени още заложници.

От началото на войната между Израел и "Хамас" Блинкен осъществи дипломатически совалки, за да предотврати разрастването на конфликта, да ускори освобождаването на заложници и да улесни достъпа на хуманитарното помощ до Ивицата Газа.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес